New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2019 m. spalio 9 d., trečiadienis

Verslininkus reikia auginti nuo mažens: skatinkite vaiką sutaupyti pusę sumos jo norimam žaislu

Jei nuo pat mažens vystomas suvokimas apie riziką ir jaunas žmogus pradeda suvokti, kad problemų sprendimas uždirba pinigus - ateityje jis taps sėkmingu verslininku. Vienintelė Lietuvoje veikianti vaikų verslo mokykla MiniBoss dalinasi patarimais kaip paprastais būdas, net ir buityje galima lavinti būsimo verslininko mąstymą.
 Regimanto Meilučio nuotr. 





Sėkmingiausi pasaulio verslininkai - studijų nebaigė

Daugybė tyrimų rodo, kad auklėjimo praktika, lūkesčiai ir sąveika su vaikais daro didelę įtaką intelekto ir akademiniams rezultatams, pradedant nuo kūdikystės ir yra motyvacinis pagrindas tęsti mokymąsi suaugus. Jei šeima neturi nuosavo verslo, tai nėra problema, nes ugdant verslumo įgūdžius, lavinant jo kūrybiškumą nuo mažų dienų atsiranda didesnė tikimybė, kad vaikas lengviau taps verslininku, sąmoningiau pasirinks savo sritį. Sėkmingiausi pastarojo amžiaus verslininkai Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Bill Gates, Richard Branson, Larry Ellison yra net nebaigę aukštojo mokslo - jie metė studijas ir pasinėrė į verslo vystymą.


5 verslumo ugdymo pavyzdžiai, pritaikomi šeimoje


Žaidimai yra svarbi vaiko raidos dalis. Jų metu vystosi tokios savybės, kurios padeda pažinti save bei pasaulį, ugdo bendravimo įgūdžius. Nuo mažų dienų pradėjus ugdyti vaikų verslumą susiformuoja nauda ilgalaikėje perspektyvoje, negu, pavyzdžiui, baigus mokyklą. Augant vaikui formuojasi jo asmenybė ir verslumo įgūdžiai tampa jo mąstysenos dalimi. Didžiausiuose Lietuvos miestuose veikianti vaikų verslo mokykla “MiniBoss” dalinasi penkiais patarimais, kaip kasdien, netgi buityje gali tėvai padėti savo vaikui lavinti verslumą.

1. Padėkite vaikui užsibrėžti tikslus.

Klauskite vaiko ko jis norėtų pasiekti gyvenime, taip leisite pačiam vaikui nusistatyti tikslus. Padėkite tikslo siekimą suskirstyti mažesniais etapais. Klauskite vaiko: kaip mokslai jam padės siekti tikslo. Padėkite vaikui galvoti apie galimas kliūtis ir kartu bandykite jas įveikti.

2. Mokykite vaikus finansinio raštingumo.

Paaiškinkite vaikui skirtumą tarp „noriu“ ir „reikia“. Įsitikinkite ar jūsų vaikas žino, kad pinigai gali baigtis. Leiskite jam padaryti su pinigais susijusių klaidų. Pavyzdžiui: paskatinkite vaiką sutaupyti pusę sumos žaislui, kurio jis nori. Jeigu nori pasiskolinti pinigų - jie juos gaus tik už tam tikrą kainą. T.y. duodamas lyg kreditas su palūkanomis. Ir grąžinama suma turės būti didesnė nei pasiskolino. Mokykite skaičiuoti kiek laiko užtrunka tam tikrų sumų taupymas. Nevenkite vaikui pateikti realių pinigų skaičių, kiek reikia išlaikyti būstui.

3. Skatinkite kūrybiškumą.
Sukurkite savo vaikams nestruktūrizuotą, į vaikus nukreiptą, vaizduotės žaidimą. Jis neturėtų būti apsunkintas suaugusiųjų nurodymais. Sukurkite kūrybinę atmosferą, kurioje vaikas laisvai galės kurti įvairias idėjas. Skatinkite juo skaityti ir praktikuoti meną. Neduokite jokio atlygio už kūrybiškumą, nes tai trukdo kūrybiniam procesui, tačiau būtinai pagirkite už idėjas bei sprendimus. Daugiau pabrėžkite patį kūrybinį procesą nei patį rezultatą. 


4. Leiskite vaikui savo problemas spręsti pačiam.

Jei leisite vaikui išspręsti savo problemas - jūs lavinsite verslumo įgūdžius, įgyjamus tik per praktiką. Sukurkite pasirinkimų sąrašą, pateikdami būdus, kaip viską galima sutvarkyti. Pristatykite vaikui mokslinį metodą, kuriuo jis galės lavinti savo kūrybiškumą, smalsumą ir pasitikėjimą savimi.

5. Apgalvokite galimas verslo idėjas su savo vaiku.

Surenkite minčių generavimo vakarą ar padarykite tai bet kuriuo metu, kai leidžiate laiką kartu su vaiku. Klauskite vaiko, kokias jis aplinkui mato problemas ir kokiais būdais jas galėtų išspręsti. Regimanto Meilučio nuotr. Pastebėsite, kad jūsų vaikas sugalvos kaip uždirbti pinigus. Tai gali būti paprasčiausi namų ruošos darbai. Pradėkite nuo paprastų dalykų, pavyzdžiui, nuo to kas jam gerai sekasi, kokie yra jo talentai. Jeigu jie kūrybiški, galbūt pradėkite pardavinėti namuose gamintus rankdarbius kaimynams ar giminaičiams. Galite padėti jiems sukurti savo verslo logotipą ar pavadinimą. 

Tikslingi žaidimai ugdo ne tik verslumą, bet ir asmenybę.

Norint užtikrinti vaiko ateitį, svarbu kuo anksčiau jam suteikti visas priemones ir galimybes. Jaunas žmogus turi susipažinti ir pats suprasti, kokia yra aplinka, ko reikia norint pasiekti tikslą ar uždirbti pinigų. Kad noras turėti pinigų skiriasi nuo pinigų uždirbimo sąvokos. Nes uždirbimas reiškia sunkų darbo procesą, o ne tiesiog iš kažkur lengvai gaunamus pinigus. Net ir paprasti vaikiški žaidimai gali padėti suvokti, kokie yra sėkmingo verslo užkulisiai. Tikslingai suformuluoti žaidimai taip pat skatina kūrybiškumą, padeda vaikui dėlioti mintis ir kurti idėjas. Vaikai mokosi pažinti pasaulį ir save, didina pasitikėjimą savimi, lavina protą, kūrybiškumą ir fantaziją, taip pat formuojasi vaiko vertybės, bendravimas su kitais, ugdomi motorikos įgūdžius ir gabumai.

Priėmimas į šeštadieniais vykstančius MiniBoss verslo mokyklos pirmo kurso užsiėmimus 6-14 metų vaikams ir paaugliams vyks iki Spalio 1-os dienos. Daugiau informacijos apie užsiėmimus tel. +370 656 15550.



MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS