New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2022 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

5 būdai padėti savo vaikui įkurti verslą


Nenorite, kad jūsų vaikas visą laisvą laiką praleistu žiūrėdamas televizorių ir žaisdamas kompiuterinius žaidimus besiskųsdamas, jog neturi ką veikti? Verslo kūrimas gali būti linksmas ir įtraukiantis būdas skatinti kūrybiškumą ir pasitikėjimą.

Dalinamės keliais skirtingais būdais kurti verslą tačiau jų pagrindinis tikslas nėra būtinybė uždirbti pinigus. Jei pagrindinis jūsų idėjos tikslas yra pajamos, tikriausiai paprastą darbą būtų rinktis saugiau. Verslo kūrimas teikia, materialiai sunkiai įvertinamos gyvenimiškos patirties vaikams, taip pat ugdo praktinius įgūdžius, tokius kaip organizavimas, pinigų valdymas, problemų sprendimas ir komunikacija. 

Jei jūsų vaikas rodo susidomėjimą pradėti verslą ar plėtoti savo idėją, štai keli patarimai kurie padės jums suteikti jam tinkamas sąlygas:

1. Išsirinkite verslo kryptį. Leiskite jiems išreikšti savo aistrą.

Labai svarbu, kad jūsų vaikas aistringai domėtųsi tuo, ką daro. Juk norime, kad vaikas mėgautųsi patirtimi ir neprarastų susidomėjimo. Jei jūsų vaikas dar neturi išsirinkęs konkrečios verslo idėjos, pasiūlykite sudaryti sąrašą veiklų kurios jam patinka. 

Jei jis mėgsta gyvūnus, gali pradėti gyvūnų vedžiojimo ar priežiūros verslą. Galbūt jis nori gaminti žvakes ir jas pardavinėti. Taip pat jūsų vaikas galėtų surengti būrelį jaunesniems kaimynystėje gyvenantiems vaikams, mokinti juos muzikuoti ar piešti, tai gali būti ir vaidybos pamokos. Mąstykite plačiau, pavyzdžiui, žymios batų parduotuvės ženklo savininkas Tony Hsieh būdamas devynerių metų buvo pirmasis pasaulyje įkūręs sliekų fermą. 

Nors sliekų ferma žlugo po mėnesio Tony tai įvardina kaip patirtį, kurioje jis išmoko, kad nebūna lengvų laimėjimų ir norint pasiekti savo svajones teks ir suklupti. Pasipriešinkite norui sakyti, kad jūsų planai nepavyks ar kad jūsų idėja nėra pakankamai gera. Šio proceso tikslas yra mokymosi patirtis, galutinis rezultatas nebūtinai turi būti pilnai pavykęs, juk tai tik pradžia.

2. Užsibrėžkite tikslus ir sukurkite planus.
Ar jūsų vaikas pagalvojo apie tai kiek „vinių ir varžtų“ reikės savo idėją paversti realybe? Kokios įrangos, reikmenų ar pasiruošimo prireiks? Jei vaikas pjaus žolę, ko jam reikės? Žoliapjovės, degalų ir t.t. Jei jis prižiūrės kitus vaikus, kokius reikalavimus jam reiks atitikti ir ar reiks rekomendacijos?
Vaikai turi surašyti savo verslo tikslus įskaitant, finansinius tikslus kurių nori pasiekti. Bus įdomu ir naudinga šiuos tikslus peržiūrėti po tam tikro laiko ir analizuoti kas buvo įgyvendinta, o kas ne.
 
3. Supažindinkite vaiką su pinigų valdymo sąvoka.

Verslo kūrimas yra puikus būdas ugdyti vaiko pagrindinius pinigų valdymo įgūdžius, pavyzdžiais įtraukiant ir sudėtingas temas, kaip bendrojo pelno skaičiavimas ir pridėtinių išlaidų valdymas. Paaugliai gali mokytis sekti pajamas ir verslo išlaidas. Jaunesni vaikai gali praktikuotis sudėti sumines sumas ir suskaičiuoti pokyčius.

Galbūt jums teks tapti pirmaisiais investitoriais į savo vaiko verslą, kad jis galėtų jį pradėti. Jei to prireiks, liepkite jam numatyti ir suskaičiuoti visas galimas išlaidas, kad žinotų kiek tiksliai pinigų jam reikės. Jūs galite pasiūlyti finansuoti tam tikrą sumą, jei jie patys prisidės iš savo santaupų ar gimtadieniui gautų pinigų. Jūs netgi galite surengti investicijos pristatymo susitikimą, kuriame jūsų vaikas jums pristatys savo idėją ir paaiškins finansinius poreikius.

4. Dirbkite ties klientų aptarnavimu ir komunikacijos įgūdžių.

Efektyvi komunikacija ir klientų išklausymas, tai vieni iš pagrindinių verslumo elementų. Padėkite savo vaikui išsiaiškinti, kaip glaustai pristatyti savo produktą ar paslaugą ir suprasti savo kuriamo verslo vertės poziciją. Pabrėžkite klientų aptarnavimo svarbą ir padrąsinkite vaiką išklausyti ir patenkinti specialius prašymus, kai to reikia. Ugdykite vaiko mąstymą, jog kritika ir įžvalgos padeda jo idėjai tik dar labiau tobulėti.

5. Laikykitės teisinių reikalavimų ir mokėkite mokesčius.
Vaikų verslui galioja tos pačios taisyklės ir teisiniai reikalavimai kaip ir suaugusiems. Pasidomėkite ar jūsų gyvenamojoje vietoje nereikia licencijų vykdyti veiklai kurią nusprendėte daryti. Kai kuriais atvejais jūs galite norėti įkurti oficialią įmonę, tačiau įsitikinkite, kad naujas verslas nepalies jūsų jau turimo turto. Jei įkurta įmonė ar veikla vyksta patento ar individualios veiklos pagrindu, jums reikės deklaruoti pajamas ir mokėti mokesčius. Padėkite vaikui pasiruošti tam iš anksto, galbūt atidėkite 15 procentų pajamų mokesčių mokėjimui. Padėkite suprasti, kad tai yra labai svarbi verslo kūrimo dalis ir kad mokesčių mokėjimas yra privalomas.

Pats svarbiausias dalykas yra atsiminti, kad visas procesas turi būti linksmas. Verslumas yra pagrįstas ne tik darbu, bet ir meile. Mokymosi procesas apima galimybių išnaudojimą, klaidų darymą ir pasimokymą iš jų, šis procesas nuolatos sukasi ir atsikartoja. Prisiminkite tai per visą vaiko verslo idėjos kelionę. Palaikykite ir skatinkite vaiką domėtis, išbandyti, nebijoti rizikuoti. Labai svarbu, kad vaikas suprastų verslo kūrimo etapus ir kaip kiekvienas iš jų tarpusavyje yra susiję. 

Geras pasiruošimas ir veiksmų analizavimas proceso eigoje padeda verslą pradėti sklandžiai. Dėdami verslumo pagrindus vaikui jau pačioje jaunystėje formuosite atsakingą ir kritiškai mąstančią asmenybę, ugdysite kūrybinius įgūdžius, plėsite vaiko požiūrį bei padėsite jam pasiekti puikių rezultatų ateityje.

Straipsnis parašytas remiantis

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS