New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2022 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

5 būdai kaip pagerinti vaikų atmintį


Iš mokyklose mokomų skaitymo, rašymo, matematikos, socialinių ir kitokių mokslo šakų yra daug dalykų, kuriuos jūsų vaikas turi žinoti. Kaip galime padėti savo vaikui priimti ir įsiminti tokį kiekį naujos informacijos?

Kai paklausiame savo vaikų, kaip jų diena praėjo mokykloje, atsakymas, kurį dažnai galime išgirsti: „neprisimenu“. Net jei ir bandome klausti tokių klausimų kaip „ką darei sporto salėje“, jie paprasčiausiai neprisimena ir nenori kalbėti.
 
Iš tiesų mūsų neturėtų labai stebinti, kad vaikų atmintis po užimtos dienos susimaišo.” Vaikų darželyje vaikai žaidžia ir gerina socialinius įgūdžius, o mokykloje reikia papildomai apdoroti begale informacijos ir ją sutalpinti galvoje”, sako Lisa Dissinger, vaikų psichologė ir tėvų mentorė iš Pensilvanijos. 

 Iš 6-8 metų vaikų tikimasi, kad atsimins viską nuo dienos rutinos iki to, ką jie mokinasi mokykloje, nuo tos akimirkos, kai vaikai atsikelia, iki laiko, kada jie lipa į lovas. Jie automatiškai turi žinoti raides ir skaičius, kad galėtų pradėti skaityti, skiemenuoti, išspręsti matematikos problemas bei mokėti visą tai ir parašyti. Vietoj to, kad klausytųsi vaizdingų istorijų ar pasakojimų, jie turi atsakinėti konkrečius klausimus.  

Atsižvelgiant į vis augančius akademinius reikalavimus, kai kurie vaikai pradeda jaustis neužtikrinti savo sugebėjimais prisiminti viską, ką jiems reikia žinoti ir kartais jie net gali pradėti save kaltinti sakydami: „aš jaučiuosi kvailas (-a)“. Vis dėl to labai svarbu, nuraminti vaiką, kad atmintis yra įgūdis kurį galima lavinti, kaip ir bet kokį kitą įgūdį. „Jūs taip pat turėtumėte bendradarbiauti su mokytoja, kad įsitikintumėte jog jūsų vaikas neatsilieka nuo darbų“, pataria Dr. Dissinger.

Minčių galia

Atmintis nėra paprastas procesas ir 6-8 metų vaikai naudoja įvairias strategijas, kurios galėtų padėti jiems atsiminti informaciją. Tam, kad prisimintume reikia turėti gebėjimą keletą sekundžių saugoti informaciją (trumpalaikė atmintis), tada keletą minučių kol dorojama informacija (aktyvi darbinė atmintis) ir galiausiai ilgesniam laikui (ilgalaikė atmintis). 

Pavyzdžiui, nusirašant informaciją nuo lentos mokykloje, pirmiausiai vaikai turi įsiminti raidžių seką, tada jie turi persirašyti žodžius nepraleisdami daug laiko žvilgčiodami atgal į lentą. 

Daugelis sau šnabžda rašomus žodžius po nosimi arba garsiai kartoja raides, kad padėtų sau. Vėliau jie turės įsiminti žodžius rašybos diktantui. 

“Kuo daugiau galimybių vaikai gaus treniruoti atminties raumenis, tuo lengviau jiems bus susitvarkyti su informacijos srautu mokykloje” teigia Dr. Dissinger. Štai keletas būdų, kaip galite padėti lavinti savo vaiko atmintį.
 
1. Stenkitės gauti detalesnę informaciją.
„Tyrimai parodė, kad tėvai gali daryti teigiamą poveikį ilgalaikės atminties vystymuisi kuomet į pokalbius apie praeityje įvykusius įvykius, susijusius su vaikais, įtraukia daugiau tikslių klausimų“ sako psichologijos docentė Catherine Haden. Pavyzdžiui, kai kalbate su vaiku apie ne senai vykusia kelionę į cirką, paklauskite „koks buvo tavo mėgstamiausias veikėjas?“ ar „papasakok kaip atrodė cirko aplinka?“ padėkite jam tai prisiminti.

2. Žaiskite atmintį lavinančius žaidimus.
Tokie kortų žaidimai, kurių metu reikia surasti dvi vienodas kortas yra labai naudingi. Keliaudami automobiliu išbandykite tokius žaidimus kaip „Aš keliauju į pikniką ir su savimi pasiimu.“ kuriame kiekvienas per savo ėjimą prideda po vieną daiktą kurį pasiims ir turi pakartoti prieš tai visus pasirinktus daiktus. Atminties žaidimai yra smagi ir labai naudinga veikla. 

3. Pritaikykite strategijas.
Paieškokite sprendimų, kuriuos pritaikant galite lavinti vaikų atmintį. Pavyzdžiui, kai mokote atskirti kur yra kairė , o kur dešinė ranka, duokite laikyti rašiklį dešiniąją ranka, paaiškinkite, kad dešinė ranka yra ta su kuria rašome. Įvairias kūrybines užduotis pritaikykite ir moksluose (daugybos lentelės ar abėcėlės mokymuisi).

4. Mokykitės dalimis.
Jei jūsų vaikas turi išmokti eilėraštį ar žodžius klasės vaidinimui, padalinkite tekstą į kelias dalis ir pirmiausiai mokykitės sunkiausią. Mokymasis dalimis yra kur kas lengvesnis nei viso ilgo teksto.

5. Praktika, praktika, praktika.
Pasisiūlykite paklausinėti vaiką daugybos lentelės ar rašybos žodžių. Pabandykite garsiai pakartoti skaičius kartu, kad būtų lengviau įsiminti. Paklausinėję rašybą perrašykite ir paryškinkite sunkiuosius žodžius. Kai vaikas suvoks, kad atmintis yra aktyvus procesas, jis jausis protingesnis ir įsitikinęs, kad gali išspręsti sudėtingesnius dalykus.

Straipsnis parašytas remiantis: https://www.parents.com/kids/development/intellectual/improve-memory-skills/

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS