New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2020 m. kovo 4 d., trečiadienis

KAIP KYLA NOVATORIŠKOS IDĖJOS

Garsus britų dizaineris ir rašytojas Tomas Thwaites yra žinomas ir dėl savo įdomaus sprendimo surinkti skrudintuvą nuo nulio. Savo istorijoje jis pasakoja kaip nuėjęs į parduotuvę, nusipirko pigiausią skrudintuvą, kokį tik galėjo rasti, ir grįžęs namo tą pačią dieną visą jį išardė.


Tomas manė, kad skrudintuvas bus gana paprastas aparatas. Tačiau, kai jis buvo baigtas ardyti, grindys buvo nuklotos daugiau nei 400 detalių. Skrudintuvėje buvo daugiau nei 100 skirtingų medžiagų, iš kurių trys pagrindinės buvo plastikas, nikelis ir plienas.

Norėdamas atkurti skrudintuvą pirmiausiai jis nusprendė sukurti plieninius komponentus. Sužinojęs, kad plieno gamyboje reikalinga geležies rūda, Tomas paskambino į geležies kasyklą savo regione ir paklausė, ar jie leistų jam jos panaudoti savo projektui.

Tomo nuostabai, jie sutiko.


Skrudintuvo projektas.


Pergalė buvo trumpalaikė.

Kai atėjo laikas sukurti plastikinį rėmą savo skrudintuvui, Tomas suprato, kad plastikui gaminti reikės žalios naftos. Šį kartą jis paskambino į BP, pasaulinę dujų ir naftos gavybos bendrovę ir paklausė ar jie nuskraidintų jį į naftos platformą, ir paskolintų jam naftos vykdomam projektui. Jie iškart pateikė neigiamą atsakymą (atrodo, kad naftos kompanijos nėra tokios dosnios, kaip geležies kasyklos).

Tomo antras planas buvo surinkti plastikinius likučius ir sulydyti juos į skrudintuvo formą. Tačiau tai nebuvo taip paprasta kaip skamba. Namie pagamintas skrudintuvas atrodė labiau panašus į išlydytą pyragą, nei į virtuvės prietaisą.

Panaši strategija tęsėsi ir su kitais skrudintuvo projekto etapais. Buvo beveik neįmanoma judėti į priekį be ankstesnio proceso pagalbos. Pavyzdžiui, norėdamas sukurti nikelio komponentus, jis turėjo išlydyti senas monetas.

Tomo pamokos išvada: „Aš supratau, jog jei pradėsite visiškai nuo nulio, galite lengvai praleisti visą savo gyvenimą gamindami skrudintuvą“



Nepradėkite nuo nulio.

Pradėti nuo nulio yra bloga mintis.

Pernelyg dažnai manome, kad novatoriškoms idėjoms ir reikšmingiems pakeitimams reikalingas tuščias popieriaus lapas. Kai verslo projektai žlunga, mes sakome tokius dalykus kaip: „Grįžkime prie brėžinių lentos“. Kai svarstome apie įpročius, kuriuos norėtume pakeisti, galvojame: „Man tiesiog reikia naujos pradžios“. Tačiau kūrybinė pažanga, retai būna visų ankstesnių idėjų ir naujovių išmetimas ir viso plano pergalvojimo rezultatas.

Pirmasis skrydis

Pirmasis žmogaus skydis yra dar vienas puikus pavyzdys. Paprastai mes laikome Orville ir Wilbur Wrightus šiuolaikinio skrydžio išradėjais. Tačiau mes retai aptariame prieš juos gyvenusius aviacijos pradininkus, tokius kaip Otto Lilienthal, Samuel Langley ir Octave Chanute, kurie savo gyvenimą paskyrė šiam išradimui. Broliai Wrightai mokėsi iš šių žmonių darbo ir pasinaudojo jų žiniomis siekdami sukurti pirmąją pasaulyje skraidančią mašiną.

Kūrybingiausios inovacijos dažnai yra senų idėjų kombinacijos. Novatoriški mąstytojai ne tik kuria, jie mokosi apjungti idėjas. Be to, efektyviausias būdas padaryti pažangą yra bent 1% patobulinti jau veikiantį išradimą, o ne išardyti visą sistemą ir pradėti nuo nulio.

Kartokite, ne kurkite.

Skrudintuvo projektas yra pavyzdys, kaip mes dažnai nepastebime mus supančio pasaulio sudėtingumo. Pirkdami skrudintuvą negalvojame apie procesus, kurie turi nutikti, kad jis pasirodytų parduotuvėje. Tuo metu nesusimąstome iš kur ir kaip gaunama anglis ar nafta.

Mes dažniausiai aklai stebime ypatingą daiktų bei procesų tarpusavio ryšį. Panašiai, kaip ir pirkdami skrudintuvą, mes esame linkę sutelkti dėmesį į galutinį produktą ir neatpažįstame daugelio etapų, kurie yra jo dalis.

Kai susiduriate su sudėtinga problema, prisiminkite, jog geriau remtis tuo, kas jau veikia. Bet kuri idėja, kuri šiuo metu veikia, yra atstovėjusi daugybę išbandymų. Senos idėjos yra slaptas ginklas, nes joms jau pavyko išgyventi sudėtingame pasaulyje, todėl naudokime jas kurdami kažką didingesnio.


Remtasi: http://www.miniboss-school.com/2020/02/how-innovative-ideas-arise.html

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS