New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2020 m. balandžio 6 d., pirmadienis

MOKYMOSI NUOTOLINIU BŪDU PRIVALUMAI


Visai neseniai aptarėme virtualaus mokymosi etiketą, tačiau, ruošiant temą apie etiketą kilo diskusija apie nuotolinio mokymosi naudą apskritai. Iš pirmo žvilgsnio sudėtingas ir nepasitikėjimą keliantis nuotolinio mokymosi būdas, baugino ne vieną, tačiau įsigilinus į naujausias technologijas ir pavykus prisijaukinti jų siūlomas galimybes atradome nuotolinio mokymosi privalumus. 


Laiko planavimo įgūdžiai
Mokydamiesi nuotoliniu būdu vaikai mokosi geriau planuoti ir valdyti savo laiką. Laikas, kurį vaikai praleidžia namuose tampa vertingu ir nešvaistomu televizijos žiūrėjimui ar kitoms pramogoms. Vaikai turi galimybę savo laiką išnaudoti mokymuisi, darbui su klase. Komandinis darbas tampa daug lengvesnis, būdami bet kurioje vietoje vaikai komandomis gali bendrauti ir dirbti reikiamu tikslu.

Organizaciniai sugebėjimai

Nuotolinis mokymasis yra puiki proga vaikams ugdyti savo organizacinius sugebėjimus. Susitikimų planavimas virtualioje erdvėje su klasės draugais, mokytojais ar mentoriais yra puiki praktika. Tolygus užduočių pasiskirstymas ir darbų atlikimas tampa daug aktualesnis mokantis nuotoliniu būdu. Taip atsiskleidžia vaikų lyderystė ir iniciatyvumas.

Įvairesni mokymosi metodai
Mokydami vaikus mokytojai turi ruošti konkretesnes, labiau detalizuotas, kūrybingas ir dėmesį išlaikančias užduotis integruodami technologinius sprendimus kaip mokymosi metodus, kad vaikams būtų įdomiau ir lengviau įsisavinti medžiagą. Taip ugdoma vaizduotė ir kūrybiškumas, kurie yra pagrindiniai informacijos įsisavinimo pagalbininkai.

Struktūrizuota informacija

Mokydamiesi nuotoliniu būdu vaikus pasiekianti informacija yra struktūrizuota.Tai reiškia, kad mokytojų pateiktą informaciją, vaikai taip pat gauna ir elektroniniu būdu, kas leidžia jiems įsigilinti į reikalingas žinias ir jas pakartoti. Užduotys ir joms atlikti visa reikalingai informacija taip pat pateikiamos raštu. Ši informacija niekur nedingsta, mokiniai nepameta sąsiuvinių, nepamiršta užsirašyti, visa informacija pasiekia kiekvieną mokinį, jei jis to nori, belieka tik mokytis ir atlikti užduotis. Viskas tampa labiau struktūrizuota.

Laisvumas
Vienas iš nuotolinio mokymosi privalumų nedrąsiems vaikams yra buvimas savoje aplinkoje, kuri yra mažiau formali ir vaikai joje jaučiasi mažiau pažeidžiami aplinkos. Pamokos metu jie gali laisviau išreikšti savo nuomonę, dalintis pastebėjimais bei gilintis į informaciją (nekreipiant dėmesio į juos supančią aplinką). Nuotolinis mokymas taip pat ugdo vaikų savarankiškumą, kuris padeda jiems labiau pasitikėti savimi.

Galimybė mokytis būnant bet kurioje pasaulio dalyje
Net ir atostogaudami kaime technologijų dėka vaikai gali būti pasiekiami. Nuotolinė programa leidžia vaikams mokytis bet kur ir bet kada. Mokydamiesi šiuo būdu tiek mokytojai, tiek mokiniai yra visada pasiekiami. Mažėja galimybės praleisti pamokas ir atsilikti nuo kitų bendraklasių.

Mokėjimas naudotis technologijomis

Žinoma, viena akivaizdžiausių pamokų, kurią šiuo periodu gaus ne tik vaikai, bet ir tėvai, tai skaitmeninės žinios, pradedant tuo, kaip naudotis bei kūrybingai pritaikyti įvairias technologijas ir platformas nuo Zoom, Microsoft Teams, Eduka ir kt. Technologijos yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis ir jos nuolat sparčiai tobulėja, todėl turime mokėti jomis naudotis. Vaikams tai ypač naudinga patirtis, kuri ateityje palengvins mokymąsi universitete ar kitoje aukštojo mokslo įstaigoje.


Nors ir pradėtas naudoti ne palaipsniui, o dėl karantino staiga, nuotolinis mokymasis Lietuvoje yra nauja ir naudinga patirtis. Šios žinios niekur nedings, o ateityje jos keisis ir taps kasdienybe, ir pasikeis ne tik mokymosi, bet ir organizacijų vystymosi procesai, kultūra, tad kuo anksčiau pradėsime tuo naudotis bei būsime atviri naujoms žinioms, tuo lengviau visus šiuos įgūdžius įsisavinsime.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS