New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2020 m. liepos 16 d., ketvirtadienis

2 PASLAPTYS NORINT BET KĄ IŠMOKTI GREIČIAU: ALBERTO EINŠTEINO IR RIČARDO FEYNMANO PAMOKOS


Albertas Einšteinas: išmokite mėgautis mokymosi procesu

Einšteino atradimai pakeitė mūsų supratimą apie visatą. Anot Einšteino, asmeninio intelekto gerinimas turėtų būti įdomus ir malonus - laimingi besimokantieji yra greiti besimokantieji. 1915 m., baigęs dviejų puslapių šedevrą - bendrąją reliatyvumo teoriją, kuri įtraukė jį į istoriją, jis parašė laišką savo 11 metų sūnui (Hansui Albertui), kuris mokėsi skambinti fortepijonu, ir pasakė:


Aš labai džiaugiuosi, kad atrandi džiaugsmą grodamas fortepijonu. Mano manymu, skambinimas fortepijonu ir dailidė yra geriausi tavo užsiėmimai, net geriau nei mokykla, nes tai yra dalykai kurie tinka tokiam jaunam žmogui kaip tu. Svarbiausia groti tuos dalykus kurie tau labiausiai patinka, net jei ir mokytojas tau jų neskiria. Tai yra būdas išmokti kuo daugiau, nes kai ką nors darai su tokiu malonumu, nepastebi, kaip praskrieja laikas. Aš kartais taip būdų įsisukęs į darbus, kad pamirštu papietauti.


Idėja - mėgautis tuo ką mokotės, gali būti sunkiai suvokiama, ypač kai bandote įsisavinti sunkų dalyką. Bet tuo pat metu neturėtu būti sunku mokytis ir smagiai leisti laiką. 


Norint bet ką išmokti greičiau ir geriau, rinkitės temas, kurios jums patinka - jei turite tam galimybę. Padarykite mokslą jums aktualiu. Turėtumėte gebėti atsakyti sau į klausimą “Kodėl aš tai mokinuosi?” bet kuriame etape. 


Jei turite išmokti kažko, kaip būtina sąlyga paspartinti savo karjerą, naudokite strategijas, kurios procesą gali padaryti malonų. Pvz., Jei mokytis programuoti neatrodo smagu, naudodamiesi procesu sukurkite tai, kas jums rūpi. 


Taip pat galite susieti savo veiksmus su progresu - stebėkite savo pažangą ir vizualizuokite. Pati pažanga iš prigimties yra naudinga. Taip pat galite susikurti aplinką kuri gali padėti rasti ramybę.

"Psichinė būsena, kurioje asmuo, atliekantis tam tikrą veiklą, yra visa energija pasinėręs ir įsijautes, jaučia malonumą veiklos procese." 


Tokios ramybės metu, žmonės patiria malonumą ir visišką įsitraukimą į veiklą. Kuo daugiau džiaugiamės tuo, ko mokomės, tuo greičiau įvaldome tai. 


Einšteinas galėjo pakeisti mūsų suvokimą apie visatą, bet atminkite, kad jis tai padarė mėgaudamasis savo darbu ir ieškodamas malonumo procese. Taigi, kitą kartą, kai norėsite kažko išmokti, raskite tam smagų būdą. 



Richardo Feynmano technika: mokyk kitus

Žinomas kaip „didysis paaiškintojas“, Richardas Feynmanas buvo gerbiamas už sugebėjimą paprastais ir intuityviais būdais visiems paaiškinti sudėtingas temas, tokias kaip kvantinė fizika. Už savo darbą kvantinėje mechanikoje jis laimėjo Nobelio premiją. 


Richardas Feynmanas visada norėjo žinoti ir išmokti daugiau. Kartą jis pasakė: „Aš gimiau nieko nežinodamas ir turėjau tik šiek tiek laiko tai pakeisti“. 


Jo požiūris į paspartintą mokymasi (The Feynman technika) - paaiškinimas ar mokinimas to, ką moki kitiems, gali padėti geriau tai įsisavinti ir likti atmintyje ilgiau. Feynmano technika išdėstyta Džeimso Gleicko biografijoje „Genijus: Richardo Feynmano gyvenimas ir mokslas“. „Brain Pickings“ cituoja savo biografą Jamesą Gleichą:


“Jis neiškėlė nei vieno įgūdžio aukščiau už kitus, jis išmoko groti gitara, daryti masažus, pasakoti istorijas ir laikė tai amatais, kurie išmokė tam tikrų pamokų...”


Anot Feynman, tikras genialumo požymis yra gebėjimas paaiškinti dalykus paprastai - taip paprastai, kad suprastų aštuonerių metų vaikas. 


Tūkstančius metų žmonės žinojo, kad geriausias būdas suprasti sąvoką yra paaiškinti tai kažkam kitam. „Kol mokome, mes mokomės“, - sakė romėnų filosofas Seneca.


Remiantis tyrimais, besimokantieji išlaiko didesnį procentą to, ko išmoksta, kai paaiškina / moko šią sąvoką kam nors kitam arba tuoj pat ja naudojasi.


Jūsų idėjos niekada nebus efektyvesnės už jūsų galimybes priversti kitus jas suvokti. Kai daliniesi, geriau prisimeni. Tai meta iššūkį jūsų supratimui ir verčia geriau mąstyti.

Taigi jei neturite kuo užsiimti, mokykite kitus savo paties labui. Kad ir ką pasirinksite išmokti, galėtumėte to išmokyti ir kitus, pradėdami tinklaraštį, internetinę transliaciją ar vaizdo įrašą, taip gausite naudos mokydamiesi. 


„Feynmano technika yra ne tik puikus mokymosi receptas, bet ir langas į kitokį mąstymą, leidžiantį atskirti idėjas ir rekonstruoti jas nuo pat pradžių“, - rašo Shane Parish.


Galbūt nesate mokslininkas, tačiau Feynman požiūris į mokymąsi yra naudingas ir pritaikomas viskam, ko norime išmokti. Vienas iš greičiausių būdų įgyti ir išlaikyti žinias yra išmokyti to kitus, ko patys mokomės. Pagrindinis jūsų žinių patikrinimas yra jūsų gebėjimas perduoti jas kitam. 


Jei norite įvaldyti net pačius paprasčiausius įgūdžius, idėjas ir temas, išmokite mėgautis mokymosi procesu ir smagiai praleiskite laiką mokydami kitus to, ką žinote.



MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS