New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2020 m. sausio 9 d., ketvirtadienis

KAIP PAGERINTI DĖMESIO IŠLAIKYMĄ?



Jei manote, kad jūs savo vaikui sakote “Susikaupk”! daugiau nei įprastai, skaitykite ir sužinokite kūrybiškų ir konstruktyvių būdų, kaip išlaikyti vaiko dėmesį.
Vaikų raidos ekspertai teigia, kad vidutiniškai 4 - 5 metų vaikas turėtų būti pajėgus išlikti susikoncentravęs į užduotį nuo dviejų iki penkių minučių padaugintų iš jų amžiaus skaičio rezultato. Taigi jauni vaikai turėtų galėti susikoncentruoti tarp 4 ir 20 minučių, galbūt ir daugiau priklausomai nuo atliekamos užduoties. Bet ši taisyklė, kaip ir dauguma rekomendacijų auginant vaikus, priklauso nuo situacijos. “Dėmesio trukmė kinta priklausomai nuo konteksto” teigia Neal Rojas, M. D., elgesio vystymosi pediatras iš San Francisko. Tėvai matys dėmesio trukmės skirtumą visos dienos metu. Tačiau ši laiką galime vis ilginti dedant kasdienines pastangas.

DUOKITE DĖMESIO, KAD GAUTUMĖTE DĖMESIO.

Kiek daug dėmesio vaikas skirs užduočiai atlikti taip pat priklauso nuo to ar jis tuo mėgaujasi. Daugelis vaikų susiduria su sunkumais, kai yra paprašomi atlikti darbą ar užduotį, kurios jie nenori daryti. “Kaip pirmą kartą pristatote veiklą, tai yra kur kas svarbiau jums, nei jūsų vaikui. Jūs išmėginate ir lavinate savo kūrybiškumą bei lankstumą, kaip tėvai ir mokytojai”, aiškina Dr. Rojas. Daugelis tėvų susiduria su sunkumais, nes vaikai pradėję eiti į mokyklą turi atlikti labiau struktūruotas, pasikartojančias ir akademines užduotis, pavyzdžiui, rašyti savo vardus ar kartoti raides - jiems tai gali atsibosti. Turbūt jūs irgi susiduriate su panašiais iššūkiais. Kai kuriomis popietėmis, kai norite, jog jūsų vaikas mokytųsi ar ruoštų namų darbus, jis nori žaisti su mašinėlėmis kambaryje ant grindų. Visgi, tai nebūtinai yra blogas dalykas. “Žaidimai su mašinėlėmis motyvuoja vaikus” teigia Margaret Nickles, Ph.D., klinikos psichologė,  vaikų ir šeimų instituto Čikagoje direktorė. “Yra penkiamečių kurie gali pusvalandį žaisti “Lego”, tačiau negali ramiai sėdint parašyti savo vardo”.


Taigi šiek tiek kūrybiškumo gali labai pagelbėti norint kažką nuobodaus paversti smagia veikla. Vietoj to, kad reikalautumėte, kad jūsų vaikas parašytų raidę ‘A’ su pieštuku savo sąsiuvinyje, galite jo paprašyti, kad parašytų ją su kreida, suformuotų naudojant žaislus, ar net nutapytų dažais lentoje, sako Mary Doty, Waimea darželio auklėtoja, gyvenanti didelėje Havajų saloje. Iškirpkite paveikslėlius iš žurnalų ar laikraščių kurie primena raidę ‘A’ arba perverskite žurnalus bandydami surasti kuo daugiau žodžių prasidedančių raide “A”. Galite naudoti kaladėles pastatyti raidei ‘A’. Visi šie būdai padeda ir lavina techninius gebėjimus. Netgi žaidžiant stalo ar atminties žaidimus, galite treniruoti vaiko atminties raumenis. Tėvai turėtų skirti laiko pastebėti mažas ir įdomias detales aplinkoje, kurios gali padėti jų vaikui mokytis kaip reikia išlaikyti dėmesį. Per pasivaikščiojimus galite sustoti ir atkreipti dėmesį į gėlių spalvas arba kalbėti apie įvairias akmenukų formas, kuriuos renkate nuo žemės ar paplūdimyje. 


Norėdami gauti vaiko dėmesio, tėvai privalo patys suteikti dėmesio vaikams. Daktaras Rojas teigia “Tėvams lengva įstrigti rutinoje. Mes dažnai patys prarandame dėmesį.” Bet jei mes jį prarandame ir nesugebame sugrįžti, negalime tikėtis, kad mūsų vaikas tai sugebės. Buvimas arti ir galimybė pateikti aiškias ir glaustas instrukcijas, padeda vaikams geriau sutelkti dėmesį į tai kas jiems sakoma. Būdami virtuvėje nešaukite norėdami kažko paprašyti kuomet vaikas yra kitam kambaryje. Dr. Nickels pataria “Nueikite į kambarį, atsistokite priešais savo vaiką, palaikykite akių kontaktą, geriausia būti jo akių lygyje arba padėti ranką jam ant peties ir sakykite “Man reikia, kad tai padarytum dabar”. Dr Rojas sako “Jei aš sustoju ir pažiūriu į savo vaiką ir sakau “Ei, Aleksai, pažiūrėk į mane, ką tu turėtum dabar daryti?” jis pasakys “skaityti”. Tada aš sakau “Parodyk man, kad žinai ką turi padaryti.””

KAIP SUMAŽINTI BLAŠKYMĄSI.

Tėvai taip pat turėtų žinoti kas neleidžia jų vaikui susikoncentruoti ir išlaikyti dėmesio. Galbūt vaikas tiesiog yra alkanas? Prieš pradėdami daryti namų darbus ar bet kokią kitą užduotį duokite vaikui užkandį. Rekomenduojame, kad  užkandis būtų sveikas, o ne pilnas cukraus ir riebalų. Pasak „Mayo“ klinikos įsteigtos Šiaurės Amerikoje puikus pasirinkimas yra pilno grūdo kruopos, žalios daržovės pamirkytos padaže be riebalų ar humuse, bananas ar obuolys padengtas žemės riešutų sviestu ar jogurtu. Geras miegas taip pat yra labai svarbu, todėl įsitikinkite, kad jūsų vaikas yra pailsėjęs. Taip pat vaikams reikia pertraukos po grįžimo iš mokyklos. “Visiems reikia poilsio. Jis mums padeda atsipalaiduoti ir susikaupti iš naujo. Jei vaikas neturi poilsio pertraukėlės ir jo dienos grafikas yra įtemptas, jo nuovargis pasireiškia per jo elgesį” teigia Dr. Rojas. “Jis gali priešintis įprastai dienos rutinai ar tėvų reikalavimams, siųsdami mums signalą, kad jiems reikia atsipalaiduoti ir nuraminti mintis.” 
Jei broliai ar seserys trukdo vieni kitiems ruošti namų darbus, liepkite jiems dirbti atskirose patalpose. Stenkitės kiekvienam vaikui skirti asmeninį laiką ir mokyti vaikus padėti vieni kitiems.


Vaikai gali nustoti išlaikyti dėmesį, kai galvoja, jog užduotis jiems yra per sunki. Jiems gali prireikti instrukcijų išskaidytų mažais žingsneliais teigia Dr. Nickles. Pavyzdžiui, vietoj to, kad lieptumėte vaikui susitvarkyti kambarį, galite pasakyti: Pirmiausiai surink visas "Lego" kaladėles nuo grindų ir tada aš grįšiu ir pasakysiu ką turi daryti toliau. Kartais net iliustruojant, tai ką vaikas turi daryti ant popieriaus ir pakabinant tai ant sienos gali pasitarnauti kaip vienas puikus vizualinis priminimas, vietoj daugybės žodinių paaiškinimų, teigia Dr. Rojas. Prisiminkite, kad duoti trumpus priminimus vaikui skamba pozityviau ir geriau veikia, nei ilgi paaiškinimai, šaukimas ar kaltės suvertimas. Taip pat nepamirškite pagirti vaikų pastangų. “Labai dažnai mūsų kultūroje girdime giriant rezultatą, sakome: “Puikus darbas, žiūrėk kaip gerai moki tai padaryti!” Mes neatkreipiame dėmesio į tai, kaip nuostabu, kad vaikas į kažką deda daug pastangų” teigia Dr. Nickels. “Vietoj to, kad sakytumėte ‘tu neparašei savo vardo visiškai be klaidų arba raidė H rašosi ne taip’, mes turėtume sakyti ‘matau, kad labai stengiesi laikyti savo rašiklį ir linijas brėžti tiesiai. Tai labai šaunu.’”

Vietoj to, kad įjungtumėte televizorių ar duotumėte vaikui mobilųjį telefoną, liepkite jam užsiimti veiklomis kurios padės padidinti dėmesio išlaikymo trukmę. Vaikai gali skaityti, dėlioti puzlę, padėti paruošti vakarienę ar padėti su namų ruošos darbais. Tiesiog išjungiant televizorių ir kalbantis su mažu vaiku galima pritraukti jo dėmesį ir jį lavinti. Kai tėvai susikoncentruoja į savo vaiką ir jo klausosi, jie demonstruoja dėmesio išlaikymo pavyzdį savo vaikams. 
MiniBoss verslo mokykloje stengiamės pritaikyti šias įvairias strategijas, kurios gali padėti vaikams sutelkti dėmesį ir jį išlaikyti. Rekomenduojame ir jums pamėginti jas pritaikyti savo namuose, o jei turite savo metodų, kuriais esate patenkinti kviečiame pasidalinti su mumis. Taip pat nepamirškite, kad pritaikius šias strategijas, jūsų vaiko elgesys ir įpročiai nepasikeis per savaitę. Galbūt jis vis dar nemėgs rašyti ar sunkiai išsėdės vienoje vietoje. Laikas daro stebuklus, todėl būkite kantrūs ir pamatysite rezultatus. 



MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS