New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2020 m. vasario 3 d., pirmadienis

5 Populiariausi mokymosi per žaidimus pranašumai.


Daugelis tėvų nori, kad jų vaikas kuo anksčiau pradėtų mokytis, pasirinkdami darželį kuriame vykdomi užsiėmimai arba nuo 3 metų įtraukdami jį į ikimokyklinę įstaigą. Nenustebkite, jei vaikai darželyje arba paruošiamojoje klasėje didžiąją laiko dalį vis vien praleis žaisdami, o ne mokydamasi. Patyrę mažų vaikų auklėtojai žino, kad žaidimas yra vienas iš naudingiausių būdų, kaip jūsų vaikas gali leisti laiką ir tobulėti. Tiek savarankiškas žaidimas, tiek žaidimas prižiūrimas ar vedamas suaugusiojo gali suteikti didžiulę naudą jūsų vaikui, ypač jaunesniame amžiuje nuo kūdikystės iki vidurinių klasių.
  

Savarankiški ir vedami žaidimai.
Daugelis psichologų sutinka, kad žaidimai, kurie yra linksmi, įdomūs, kūrybiški, motyvuojantys; skatina aktyvų įsitraukimą ir vaikų vaizduotę. Net jei žaidimai yra vedami, jūsų vaikas vis tiek patirs džiaugsmingų, savarankiškų, laisvo žaidimo aspektų, tačiau suaugusiojo dalyvavimas užtikrins, kad vaikas eina link konkretaus mokymosi tikslo. Nepriklausomai nuo žaidimo būdo, tikslingas žaidimas gali padėti jūsų vaikui išmokti svarbių įgūdžių, kurių jam prireiks norint sėkmingai gyventi šiandienos globalioje visuomenėje.

1.   Žaidimai skatiną efektyvų bendravimą.
Kai jūsų vaikas žaidžia vienas ar su kitais vaikais, jis lavina svarbius kalbos įgūdžius taip pat kaip ir bendravimo. Jei jūsų vaikas žaidžia vienas, jis kalbėsis su savimi pasakodamas kokius veiksmus atlieka judindamas įvairius žaislus. Pavyzdžiui „super herojus šoka nuo aukšto pastato, kad išgelbėtų merginą įkritusią į upę“. Kai vaikas žaidžia su kitais vaikais jis su jais komunikuoja norėdamas išsiaiškinti tikslus ir bendras idėjas. Pavyzdžiui, žaidžiant mokyklą, vaikai nuspręs kas yra mokytojas, o kas mokinys ir ką jie mokysis. Jei kyla nesutarimų vaikai turi kalbėtis ir rasti kompromisą. Žaidimai, kuriuos kažkas veda, padeda vaikams mokytis aiškinti taisykles ir instrukcijas. Kito žmogaus žodynas praturtina jų pačių žodžių įvairovę, kurią jie gali įtraukti į savo kalbą. 

2.   Žaidimai padeda gerinti socialinius įgūdžius.
Žaidimo metu vaikai mokosi dirbti vieni su kitais, kad pasiektų bendrą tikslą. Vienas vaikas gali lyderiauti, bet taip pat turi atsižvelgti į kitų poreikius. Žaisdami vaikai mokosi būti ryžtingi, derėtis, bendradarbiauti ir dalintis. Šie bendradarbiavimo įgūdžiai yra svarbūs ugdant socialinius įgūdžius ir užmezgant draugystę. Kai draugystė užmezgama mokykloje ar darželyje, tėvai gali pratęsti šiuos santykius planuodami vaikų susitikimus ar surengdami vaikams vakarėlį įvairiomis progomis. Žaisdami vaikai mokosi kontroliuoti savo emocijas. Net prieš pradėdami kalbėti, jie išreiškia savo jausmus per žaidimus, kūrybą, pasakojimą ir kitas veiklas. Jei jie patiria neigiamas emocijas, jie jas gali išreikšti žaisdami. Šie socialiniai įgūdžiai yra ypatingai svarbi saviugdos dalis. Emocijų atpažinimas ir išreiškimas padeda vaikui priimti vis geresnius sprendimus problemiškoje situacijoje.


3.   Žaidimas lavina pažintinio, kritinio mąstymo ir praktinius įgūdžius.
Kritinis mąstymas yra gebėjimas analizuoti bei perduoti informaciją, kad ją suprastų ir ji vėliau būtų pritaikyta aplinkos kontekste. Šis įgūdis apima priekinę smegenų dalį, kuri valdo dėmesį, atmintį ir lankstumą. Vaiko priminimas tėvams, kad prieš pietų miegą  jam yra sekama pasaka, yra pavyzdys, kad jis naudojasi kritiniu mąstymu. Vaikai mokosi skaičiavimo ir raštingumo įgūdžių žaisdami įvairiais žaislais ir skaitydami knygas, bei demonstruodami savo mąstymą pasakodami apie tai ką daro.
Fiziniai žaidimai taip pat padeda lavinti svarbius praktinius įgūdžius, jie taip pat padeda vaikui suvaldyti stresą ir drovumą ar nepasitikėjimą savimi. Pirmiausiai vaikai lavina pagrindinius praktinius įgūdžius, tokius kaip bėgimas, mėtymas ir dviračio minimas. Tuomet lavinami smulkieji praktikos įgūdžiai, tokie kaip  rašymas, dažymas, sagų sagstymas. Šokinėjant išlaikoma pusiausvyra, laipiojimas karstyklėmis sustiprina fiziškai, o sportinė veikla apima koordinaciją. Atsargiai dėliodami blokelius į bokštą ne tik išmoksite apie gravitaciją ir pusiausvyrą, bet ir lavinsite rankų ir akių koordinaciją. Kai jūsų vaikas sugebės pats pavalgyti ir apsirengti jis įgys nepriklausomybės jausmą, kuris tiesiogiai susijęs su teikiama žaidimo nauda.

4.   Žaidimai stiprina pasitikėjimą savimi.
Vienas iš svarbiausių žaidimo rezultatų yra asmeninio pasitikėjimo ugdymas net ir mažiausiam vaikui. Be pasitikėjimo savimi, gebėjimas prisiimti riziką ir išbandyti naujus dalykus yra beveik neįmanomas. Dar būdami kūdikiais, įgyjame pasitikėjimo sužinoję, kad mūsų poreikiai yra svarbūs tėvams ar kitiems globėjams. Jauni mažyliai naudojasi suaugusiais kaip savo saugia aplinka kur gali tyrinėti ir mokytis.  Mažyliai įgauna pasitikėjimo savimi, kai pastebi ir suvokia, kad daugybę dalykų jie gali padaryti patys. Kai vaikai pasiekia ikimokyklinį amžių, jie žino, kad vis dar gali pasitikėti suaugusiais savo gyvenime, tačiau jie taip pat turi jau jiems reikalingą asmeninį pasitikėjimą savimi.


5.   Žaidimai skatina kūrybiškumą.
Kūrybiškumas skatinamas tada, kai jūsų vaiko kritinis mąstymas ir įgūdžių lavinimas bendradarbiauja ir sukuria kažką naujo ar kitokio. Personažų įkūnijimas ar vaizduotės žaidimai yra vieni iš pamatų vaiko pasaulyje ir jie pradeda vystyti šį įgūdį maždaug nuo 2 metų. Jūsų vaikas gali naudoti bet ką savo aplinkoje, kad paskatintų savo vaizduotę, įskaitant bendrus namų apyvokos daiktus. Vaikas gali naudoti gėrimų padėkliukus vietoj sausainių ar lazdą paversti meškere ir pats įsikūnys į įvairius vaidmenis. Jis vieną dieną gali tapti super herojumi,  kitą dieną daktaru, o dar kitą gali apsimetinėti tėčiu. Tai leidžia vaikams ieškoti įvairių scenarijų, reakcijų ir pabaigų. Tyrimai parodė, kad vaikai kurie žaidžiant pasikliauja vaizduotę turi aukštesnius pažinimo gebėjimus.

Rinkitės privačią mokyklą, kuri remiasi mokymo žaidimais pagrindu.
Žaidimo poveikis turi teigiamą naudą aktyviam, įtraukiančiam, prasmingam ir socialiai interaktyviam mokymuisi. MiniBoss vaikų verslo mokykla puikiai žino koks yra efektyvus mokymasis žaidimų forma. Sudėtingiausius su verslumu susijusius terminus mokant per žaidimo prizmę vaikai daug efektyviau įsisavina informaciją bei išlaiko dėmesį. Vaikams mokymasis tampa įdomi, įtraukianti ir smagi veikla. MiniBoss mokyklos sertifikuoti mokytojai žino geriausius mokymosi metodus ir kaip juos pritaikyti skirtingiems vaikams. 



MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS