New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2020 m. vasario 20 d., ketvirtadienis

KAIP MŪSŲ KARJERA DARO ĮTAKĄ MŪSŲ VAIKAMS


Kokie dirbantys tėvai nesijautė kalti dėl praleistų futbolo varžybų ar fortepijono rečitalių. Kai darbe paskutinę minutę pasikeičia planai arba reikia keliauti pas būsimą klientą, normalu, kad nerimaujate, jog kažkaip įskaudinsite savo vaiką.

Bet kaip mūsų darbas paveikia mūsų vaikų gyvenimą? Maždaug prieš du dešimtmečius Drexelio universitetas atliko tyrimą, kuriame buvo apklausta maždaug 900 verslo specialistų nuo 25 iki 39 metų, apimančius įvairius pramonės sektorius. Tyrimo metu buvo stebimas darbo ir šeimos santykis bei aprašyta, kaip šie du gyvenimo aspektai gali sąveikauti kaip sąjungininkai ir kaip priešai. Atsižvelgiant į didesnį dėmesį, skirtą mūsų visuomene turinčiai įvairias psichines sveikatos problemas, verta iš naujo pažvelgti į atnaujintus šaltinius apie tėvų karjeros poveikį vaikų  emocinį gyvenimą.  Vienas iš pirmųjų pastebėjimų: vaikus neigiamai veikia tėvų blaškymasis ir stresas darbe, kuris daro žalingą poveikį gyvenimui. Didžioji dalis tyrimų apie tėvų užimtumo poveikį vaikui atsižvelgia į tai ar mama taip pat turi darbą (ir tik visai neseniai, pradėta atsižvelgti į tėvo užimtumą); ar tėvai dirba visą ar ne visą darbo dieną; laiko kiekį kurį tėvai praleidžia darbe; tėvų užimtumo laiką per visą vaiko gyvenimą.

Tėvų karjeros užimtumas koreliuoja su tuo, kiek jų vaikai susiduria ar susidurs su elgesio problemomis, kurios yra pagrindiniai jų psichinės sveikatos rodikliai.
   

Šeimos vertybė
Skirtingų tyrimų metu nustatyta, jog vaikų emocinė sveikata buvo geresnė, kai tėvai manė, kad pirmoji vertybė turi būti šeima, nepaisant to, kiek laiko jie praleidžia dirbdami. Taip pat išsiaiškinome, kad vaikams buvo geriau, kai tėvai formavo požiūrį į darbą kaip iššūkių, kūrybiškumo ir malonumo šaltinį. Nenustebome, kai pastebėjome, kad vaikams sekasi geriau, kai tėvai turėjo galimybė būti fiziškai pasiekiami.

 Psichologinis įsitraukimas
Vaikai gali turėti daugiau elgesio problemų, kai jų tėčiai  yra per daug psichologiškai įsitraukę į savo karjerą, nesvarbu, ar jie turėjo ilgas darbo valandas ar ne. Tėvo pažintiniai trukdžiai, susiję su darbu šeimos poilsio metu, tai yra tėvo psichologinis prieinamumas arba buvimas, kurio pastebimai nėra, kai jis yra skaitmeniniam įrenginyje, tai taip pat yra susiję su vaikais. Kita vertus, jei tėtis jautėsi patenkintas savo darbu ir po darbo valandų pilnai nuo jo psichologiškai atsiribojo, greičiausiai jo vaikai turės mažiau elgesio problemų, nepriklausomai nuo to, kiek laiko jis dirbo.

Mama ir darbas
Mamos, darbe turinčioms autoritetą ir veiksmų laisvę tyrimo metu sąveikavo su psichiškai sveikesniais vaikais. Nustatėme, kad vaikams naudinga, jei jų mamos, gali ir moka kontroliuoti savo karjerą. Be to, mamos, skirdamos laiką sau – poilsiui ir rūpinimuisi savimi, o ne tik namų ruošos darbams, lėmė teigiamus rezultatus poveikiui ir savo vaikams. Tai yra ne tik mamų buvimo namuose ir darbe palyginimas, bet ir tai, ką jos daro būdamos namie. Jei mamos nebuvo su savo vaikais dėl to, kad pasirūpintų savimi, jų vaikams nebuvo padarytas neigiamas poveikis. Bet laikas praleistas rūpinantis namų ruošos darbais, padarė neigiamą įtaką vaikų elgesiui.


Tėvų vaidmenys
Tradiciniai mamų ir tėčių vaidmenys nuolat keičiasi. Tačiau moterys vis dar patiria didesnę psichologinę „tėvų pareigos“ naštą. Šis tyrimas parodė, kad laikas rūpinantis savimi, o ne atliekant namų ruošos darbus, sustiprina  motinų galimybes rūpintis vaikais. Tėčiai gali geriau parodyti sveiką patirtį vaikams, kai jie psichologiškai yra su jais ir kai jų darbas sustiprina kompetencijos jausmą ir gerovę.

Geros naujienos yra tai, kad šias tėvų profesinio gyvenimo ypatybes, bent jau tam tikru laipsniu, tėvai kontroliuoja ir gali pakeisti. Mes nustebome, kad tėvų skirtinga laiko trukmė, praleista dirbant ir rūpinantis savo vaikais neturėjo įtakos vaikų psichinei sveikatai. Taigi, jei mums rūpi, kaip mūsų karjera veikia mūsų vaikų psichinę sveikatą, galime ir turėtume sutelkti dėmesį į tai, kokią vertę teikiame savo karjerai, o kokia šeimai, ir eksperimentuoti kūrybiškais būdais, kaip psichologiškai ir fiziškai būti su savo vaikais, nors ir negalime praleisti daug valandų su jais kartu. Kokybiškas laikas – tai, kas svarbiausia.


Rašė: Stewart D. Friedman
Straipsnis išverstas iš:



MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS