New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2020 m. birželio 4 d., ketvirtadienis

10 PATARIMŲ, KAIP UGDYTI VAIKŲ KŪRYBIŠKUMĄ


Vaikų kūrybiškumo mes “nemokome”, mes jiems sukuriame tinkamą aplinką, kurios pagalba kūrybiškumas įsišaknys, augs ir klestės. Tyrėjas Mitchas Resnickas mokymosi visą gyvenimą grupės direktorius, paaiškina, kaip mes galime tai padaryti. 


Yra paplitusi klaidinga nuomonė, kad geriausias būdas skatinti vaikų kūrybiškumą yra tiesiog pasitraukti jiems iš kelio ir leisti būti kūrybingiems. Nors neabejotinai tiesa, kad vaikai iš prigimties yra smalsūs, jiems reikalinga parama, kad jie galėtų ugdyti savo kūrybinius gebėjimus ir išnaudoti visą kūrybinį potencialą. Remti vaikų vystymąsi, tai reiškia visada palaikyti  pusiausvyrą: kiek struktūros, o kiek laisvės; kada įsijungti, kada atsitraukti; kada parodyti, kada pasakyti, kada paklausti, kada klausyti.


Mitcho Resnicko sąrašas yra sudarytas iš penkių komponentų, kuriuos Mitchas Resnickas vadina kūrybinio mokymosi spirale - proceso, kuris skatina vaikus įsivaizduoti, ką jie nori padaryti, kurti projektus per žaidimus įvairiais įrankiais ir medžiagomis, dalintis idėjomis ir kūryba su kitais ir apmąstyti savo patirtį.



ĮSIVAIZDUOTI


  1. Parodykite pavyzdžių, kad gimtų idėjos

Tuščias puslapis, tuščia drobė ir tuščias ekranas gali bauginti. Pavyzdžių rinkinys gali padėti sužadinti vaizduotę. Mitchas Resnickas vykdydamas „Scratch“ seminarus, visada pradeda nuo projektų pavyzdžių pateikimo - kad leistume suprasti, kas yra įmanoma (įkvepiantys projektai), ir pateikia idėjų, kaip pradėti (pradedantieji projektai). Jis rodo įvairius projektus, tikėdamasis atrasti sąsaja su seminaro dalyvių interesais ir aistromis. 

Žinoma, yra rizika, kad vaikai tiesiog imituos ar nukopijuos matomus pavyzdžius. Tai tinka pradžiai, bet tik pradžiai. Skatinkite juos pakeisti ar modifikuoti pavyzdžius, sako Mitchas Resnickas. Pasiūlykite jiems asmeniškai prisidėti prie projekto. Ką jie darytų kitaip? Kaip jie tai padarytų savo stiliumi, susietų su tuo, kuo domisi? Kaip jie gali padaryti, kad tai būtų jų projektas?


  1. Kūrybinė netvarka

Dauguma žmonių mano, kad vaizduotė vyksta galvoje, tačiau rankos yra tokios pat svarbios. Norėdami padėti vaikams generuoti projektų idėjas, mes dažnai skatiname juos pradėti daryti netvarką iš medžiagų. Vaikams žaidžiant su LEGO kaladėlėmis ar dirbant su amatų medžiagomis, kyla naujų idėjų.Tai, kas prasidėjo, kaip betikslė veikla, tampa išplėstinio projekto pradžia.

Norėdamas vaikams padėti, Mitchas Resnickas kartais organizuoja mažas praktines veiklas. Pavyzdžiui, paprašo vaikų dėlioti lego kaladėles, tada perduoti kitam vaikui, kad jis pridėtų kaladėlių savo nuožiūra ir taip vis keistis ratu. Po kelių ratų vaikai dažnai turi naujų idėjų ką jie nori pastatyti. 


KURTI


3. Pateikite platų medžiagų pasirinkimą

Didelę įtaką vaikams daro žaislai, įrankiai ir medžiagos, kurie supa juos visą gyvenimą. Norėdami įtraukti vaikus į kūrybinę veiklą, įsitikinkite, kad jie turi daug įvairių piešimo, statybinių ir rankdarbių medžiagų. Naujosios technologijos, tokios kaip robotikos rinkiniai ir 3D spausdintuvai, gali išplėsti vaikų sukurtų gaminių spektrą, tačiau nereikia pamiršti tradicinių medžiagų. 

Skirtingos medžiagos tinka skirtingiems dalykams. „LEGO“ kaladėlės ir ledų  lazdelės yra tinkamos konstrukcijoms gaminti, veltinis ir audinys yra tinkami gaminti uždangalui. Rašikliai ir žymekliai yra tinkami piešti, o klijų pistoletai ir lipni juosta yra tinkami daiktams laikyti kartu. Kuo didesnė medžiagų įvairovė, tuo didesnė galimybė kūrybiniams projektams.


4. Apimkite visų rūšių gaminius

Skirtingi vaikai domisi skirtingais gaminimo būdais. Kai kuriems patinka gaminti namus ir pilis naudojant LEGO kaladėles. Kai kuriems patinka kurti žaidimus ir animacijas naudojant „Scratch“ programą. Kiti mėgsta gaminti papuošalus ar muilo lenktynių dėžes ar desertus, ar miniatiūrinius golfo aikštynus. 

Rašyti eilėraštį ar trumpą pasakojimą taip pat yra kūrimo būdas. Vaikai gali sužinoti apie kūrybinio projektavimo procesą per visas šias veiklas. Padėkite vaikams surasti jiems priimtiną kūrybos būdą, jį skatinkite. Taip jie dar giliau supras kūrybinio projektavimo procesą.


ŽAISTI


5. Atkreipkite dėmesį į procesą, o ne produktą

Mitchas Resnickas teigia, kad daugybė geriausių mokymosi patirčių įvyksta tada, kai žmonės aktyviai užsiima dalykų kūrimu. Tačiau tai nereiškia, kad turėtume visą dėmesį skirti tam, kas padaryta. Dar svarbiau yra procesas, per kurį gaminami daiktai.

Kai vaikai dirba prie projektų, labiau atkreipkite dėmesį į procesą, o ne tik į galutinį produktą. Paklauskite vaikų apie jų strategijas ir įkvėpimo šaltinius. Skatinkite eksperimentuoti pagerbdami nesėkmingus eksperimentus, tiek pat kiek ir sėkmingus. Skirkite laiką vaikams, kad jie galėtų pasidalinti tarpiniais projekto etapais ir aptarti, ką jie planuoja daryti toliau ir kodėl. 


6. Pailginkite laiką projektams

Vaikams reikia laiko kurti kūrybinius projektus, ypač jei jie nuolat mąsto, eksperimentuoja ir tyrinėja naujas idėjas (kaip mes ir tikimės, kad jie tai padarys). Bandymai įspausti projektus į įprastą 45 minučių trukmės pamoką ar net kelių 45 minučių trukmės per savaitę apribojimus sužlugdo visą idėją dirbti su projektais. Tai neskatina rizikuoti ir eksperimentuoti, o prioritetas tampa rasti „teisingą“ atsakymą per ribotą laiką. Jei norite laipsniško pakeitimo, suplanuokite dvigubai ilgesnius laikotarpius projektams. Didesniems pokyčiams skirkite tam tikras dienas ar savaites (ar mėnesius), kai mokiniai mokykloje dirba tik su projektais, pataria Mitchas Resnickas.


DALINTIS


7. Atlikite “piršlio” vaidmenį

Daugelis vaikų nori pasidalinti idėjomis ir bendradarbiauti kuriant projektus, tačiau jie nežino kaip. Galite atlikti piršlio vaidmenį, padėdami vaikams susirasti kitus bendraminčius, su kuriais galėtų dirbti. Internetinėje „Scratch“ bendruomenėje Mitchas Resnickas organizavo mėnesio trukmės „Collab“ stovyklas, kurios padeda „Scratchers“ surasti kitus, su kuriais galėtų dirbti, ir taip pat išmokti efektyvaus bendradarbiavimo strategijų. 


8. Įsitraukite kaip bendradarbis

Tėvai ir auklėtojai kartais per daug įsitraukia į vaikų kūrybinius projektus, pasakodami vaikams, ką reikia padaryti, arba viską griebdami, kad parodytų, kaip išspręsti problemą; kiti tėvai ir auklėtojai išvis nedalyvauja. Tarp šių dviejų pasirinkimų yra nuostabi vieta, kurioje suaugusieji ir vaikai formuoja tikrą bendradarbiavimą įgyvendindami projektus. Kai abi pusės įsipareigoja dirbti kartu, visi turi daugiau naudos.

Puikus pavyzdys yra Ricarose Roque iniciatyva „Šeimos kūrybinis mokymasis“, kurioje tėvai ir vaikai kartu rengia projektus vietos bendruomenės centruose per penkias sesijas. Pabaigoje tėvai ir vaikai iš naujo gerbia vienas kito sugebėjimus, o santykiai stiprėja. 


APMĄSTYTI


9. Klauskite (autentiškų) klausimų

Puiku, kai vaikai gali pasinerti į projektus, tačiau jiems taip pat svarbu atsitraukti, kad apmąstytų, kas vyksta. Galite paskatinti vaikus apmąstyti, užduodami jiems klausimus apie jų projektus. Mitchas Resnickas dažnai pradeda klausdamas: „Kaip tau kilo šio projekto idėja?“. Tai autentiškas klausimas, kuris skatina susimąstyti, kas juos motyvavo ir įkvėpė.

Kitas Mitcho Resnicko mėgstamiausias klausimas: „Kas jus labiausiai nustebino?“. Šis klausimas verčia juos ne tik aprašyti projektą, bet ir apmąstyti savo patirtį. Jei su projektu kažkas negerai, klauskite: „Ką tu norėjai padaryti?“ Aprašydami tai, ką jie bandė padaryti, jie dažnai supranta, kur suklydo, be jokio papildomo suaugusiojo indėlio.


10. Pasidalinkite savo mintimis

Daugelis tėvų ir mokytojų nenori kalbėti su vaikais apie savo mąstymo procesus. Galbūt jie nenori atskleisti, kad jie taip pat kartais būna susipainioję ir abejoja savo mintimis. Tačiau kalbėjimas su vaikais apie savo mąstymo procesą yra geriausia dovana, kurią galėtumėte jiems padovanoti.

Vaikams svarbu žinoti, kad mąstymas yra sunkus darbas visiems - tiek suaugusiems, tiek vaikams. Vaikams naudinga išgirsti jūsų darbo su projektais strategiją ir kaip mąstote, kai susiduriate su problemomis. Išgirdę jūsų apmąstymus, vaikai bus atviresni pasvarstymams apie savo mąstyseną ir turės geresnį modelį, kaip tai padaryti. Įsivaizduokite vaikus savo gyvenime kaip kūrybinio mąstymo mokinius; jūs padedate jiems išmokti tapti kūrybingais mąstytojais, parodydami ir aptardami, kaip tai darote, sako Mitchas Resnickas.


Versta iš: https://ideas.ted.com/10-tips-for-cultivating-creativity-in-your-kids/?utm_source=recommendation&utm_medium=email&utm_campaign=explore&utm_term=ideas-blog-3


MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS