New Intake to MINIBOSS BUSINESS SCHOOL KLAIPEDA (Harvard for Kids)

2020 m. birželio 11 d., ketvirtadienis

3 PATARIMAI, KAIP UGDYTI VAIKŲ PASITIKĖJIMĄ SAVIMI

Pasitikėjimas savimi - tai gebėjimas tikėti savimi, kad įvykdytumėte bet kokią užduotį nepriklausomai nuo to kokia ji gali būti sunki, tai tikėjimas, kad gali padaryti, tai ką nori. Tačiau pasitikėjimas savimi taip pat yra įgūdis kurį galima lavinti. Dr. Ivan Joseph dalinasi keletu būdų, kaip tai galite padaryti ir kaip padėti vaikams ugdyti pasitikėjimo savimi įgūdį. 


Treniruokitės ir repetuokit

Vaikai natūraliai būna daugiau arba mažiau savimi pasitikintys. Bet jie visada yra smalsūs ir šią savybę galima pasitelkti pasitikėjimo ugdymui. Žinoma, nėra magiško mygtuko, kad įgautume pasitikėjimo, negalime pilotuoti lėktuvo vien todėl, kad savimi pasitikime, sako Ivan Joseph. Pasitikėjimas atsiranda iš ilgų valandų treniravimosi ar repetavimo. Problema yra ta, kad mes norime savimi pasitikėti, bet negalime, nebent užduotis kurią darome yra mums ne nauja. Iš pradžių mes jaudinamės tokiose situacijose, kai žinome, jog reikės pasirodyti prieš kitus žmones. Tačiau pasitreniravus prieš veidrodį, tuomet prieš šeimos narius, o galiausiai prieš draugus ir gimines, kai ateina akimirka  pasirodyti, mes visiškai nesijaudiname ir tai yra dėl to, kad puikiai žinome ką darome ir tam skyrėme daug laiko ruoštis. Lygiai taip pat jaučiasi ir vaikai. Jei matote, kad vaikas nedrąsiai bendrauja su kitais vaikais, neverskite jo būti didelėse grupėse. Verčiau pradėkite supažindindami su vienu draugu, skatinkite ir pagirkite, kai vaikui pavyksta užmegzti draugystę, o tada po truputį plėskite draugų ratą.

Problema su repeticijomis yra ta, kad daugelis po pirmos nesėkmės visą pradėtą darbą meta. Kad pilnai pasitikėtume savimi ir šį įgūdi panaudotume atliekant kažkokią užduotį, mes turime bandyti! Kai kurie garsūs žmonės, priklausomai kieno paklausite, tam, kad pasiektų savo tikslą bandė nuo 1000 iki 10000 tūkstančių kartų! „Hario Poterio“ autorė Džoana Rouling pirmąją knygą bandė išleisti net 12 kartų! Kai kurie po pirmų 2 bandymų būtų pasirinkę kitą karjeros krypti. Tai puikus pavyzdys, kad turime bandyti, kad ir kiek prireiks ir nepriimti nesėkmės. Vaikams juk viską reikia mokytis iš pradžių ir natūraliai dauguma jų bandymų iš pradžių baigiasi nesėkme. Tad ugdydami pasitikėjimo savimi įgūdį priminkite tai ir skatinkite ne tik rezultatą, bet ir paties mokymosi procesą. Juk taip nesunku vaikui kuris mokėsi, bet iš testo gavo 7 pagirti jį, kad dėjo daug pastangų ir priminti, kad išsiaiškinus, ko nežino kitą kartą gali pasisekti geriau. Taigi pirmasis būdas lavinti pasitikėjimo savimi įgūdį – eiti pirmyn ir skatinti vaiką nepasiduoti, net kai nesiseka kelis kartus iš eilės. 


Kalbėkite su savimi

Kitas būdas lavinti pasitikėjimo savimi įgūdį yra kalbėjimasis su savimi. Visų mūsų galvose kalbėjimasis su savimi užima dalį vietos. Kai mokytojai kažko klausia vaikų, jų galvose skamba mintis „Prašau, tik nepakviesk manęs atsakinėti“ ir jie nuleidžia akis. Visų mūsų galvose dažnai skamba negatyvios mintys, kad nenorime atsakinėti, kad kažko nemokame daryti, bet pasaulyje yra pakankamai žmonių kurie gali pasakyti, kad mes nesame pakankamai geri, tai kodėl mes norime patys sau tai sakyti? Mes žinome faktą, kad mintys daro įtaką mūsų veiksmams. Jūs turite sau pasakyti, kad esate geriausi. Gyvenime turi būti momentų, kuomet jūs pasakote sau, kad jūs esate savo likimo kalviai. Jei jūs to nesakysite ir tuo netikėsite, kiti jums to nepasakys ir jumis netikės. Norėdami ugdyti vaiko  pasitikėjimą savimi paprasčiausiai atsistokite kartu su vaiku prieš veidrodį ir žiūrėdami į save pasakykite sau keletą paprastų komplimentų. Po šio pavyzdžio pakvieskite vaiką padaryti tą patį. Jei iš pirmo karto nepavyks, pamėginkite kitą dieną. Taip pat galite padėti iš pradžių pasakydami keletą komplimentų savo vaikui, kai kartu žiūrite į veidrodį: “tavo labai graži šypsena”, “tu šaunuolė, kad nukritusi nuo dviračio pabandei dar kartą”.

Taip pat reikia atsitraukti nuo tokių žmonių kurie smukdo žemyn. Stebėkite vaikų aplinką ir tai, ką jie pasakoja apie savo draugus. Jei vaikas patiria patyčias - kuo greičiau kartu spręskite konfliktą ir pagirkite vaiką, kad kovoja už savo gerovę.

Galiausiai Ivan Joseph pataria parašyti motyvacinį laišką sau į ateitį, tokiems atvejams jei prarastumėte pasitikėjimą savimi. Tai tinka šiek tiek vyresniems vaikams. Laiške vaikas turėtų surašyti visus pasiektus gyvenime dalykus dėl kurių yra laimingas, ir tegul parašo, kad jei visa tai pasiekė tada, kodėl kažko negali pasiekti dabar?


Girkite - ne peikite!

Tėvai ir mokytojai yra pagrindiniai vaikų pasitikėjimo savimi ugdytojai. Tačiau, kai vaikai kažką daro neteisingai esame pripratę taisyti jų klaidas, rodydami ir sakydami ką reikia daryti, kad pavyktų, bet ką tuo metu darote vaiko pasitikėjimui savimi? Jūs jį mažinate. Ignoruokite vaiko klaidas, pagirkite už teisingai atliktus veiksmus, arba pagirkite kitą vaiką esantį šalia, taip atkreipdami kito vaiko dėmesį į tai ką jis daro teisingai. Vaikai gali būti labai atkaklūs ir imti gerą pavyzdį iš šalia esančių. Pagirdami kitą vaiką ugdysite jo pasitikėjimą savimi ir tuo pačiu neišsakydami klaidų kitam nesugriausite jo pasitikėjimo savimi. Įsivaizduokite, kaip pasikeistų vaikų ugdymas jei vietoj to, kad šauktumėte „Ir vėl nenusinešei lėkščių į kriauklę!”, kai vaikas jas nusineš sakytumėte „Šaunuolis, ačiū, kad nusinešei lėkštes į kriauklę!”. Taip pat ir mokytojai turėtų pagirti elgesį kurį nori formuoti visiems. Tai skamba taip paprastai, bet mes tiesiog apie tai pamirštame. Užfiksuokite vaikų veiksmus, kai jie elgiasi gerai! Vaikų pagyrimas kada jie elgiasi gerai ar gerai atlieka užduotis, daug labiau motyvuoja juos stengtis, nei pastabų ir klaidų išsakymai. Tokią motyvaciją galime taikyti ne tik mokymo įstaigose, bet ir versle ir asmeniniame gyvenime. Tiesiog reikia pastebėti, kada elgesys yra geras!

Niekas jūsų vaikais netikės, nebent jie tikės patys savimi. Vaikai turi būti kitokie ir kai žmonės į juos žiūrės, pasakykite, kas jie turi pasitikėkite savimi! Perduokite šią žinią vaikams, padėkite jiems ugdyti pasitikėjimą savimi, kurio pagalba nepasiduos siekti savo tikslų! 


Straipsnis parengtas pagal: https://www.youtube.com/watch?v=w-HYZv6HzAs

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

Online store MINIBOSS